Първи стъпки

Мислете за 5-те принципа

За да е по-лесно да намалим отпадъците вкъщи, е важно да мислим за 5-те правила на нулевия отпадък колкото се може повече. Кои са те?

  1. Откажи. Всеки ден се опитвайте да откажете това, от което нямате нужда.
  2. Намали. Опитайте се да намалите това, което ви е нужно.
  3. Използвай отново. Използвайте отново всички материали и опаковки, които можете.
  4. Рециклирай. Рециклирайте това, което не можете да откажете, намалите или използвате отново.
  5. Компостирай. И последно, започнете да компостирате органичния си отпадък.

Казвайте “не” на малките неща

Независимо дали става въпрос за визитна картичка на среща, сламка в ресторанта, пластмасова торба в магазина или промоционална листовка. Отказването на дори най-малките отпадъци е от решаващо значение. Освен че пазим природата, изграждаме и навика да не купуваме излишни вещи.

Използвайте по-малко от всичко

Започнете да използвате по-малко от нещата, които използвате ежедневно. Примерно сапун, перилен препарат или паста за зъби. Намалете закупуването на пластмасови бутилки за вода, носете такава за многократна употреба. Също така, не купувайте нещата само защото са намалени или евтини и упувайте само толкова, колкото наистина ви е нужно.

Пазарувайте в устойчиви опаковки

На път за магазина, вземете със себе си текстилна торба за пазар. Сложете една торба в колата, в чантата и в раницата си. По този начин винаги ще имате една налична. Често по-малките пазари и магазини имат голям асортимент от продукти, които се продават насипно – възползвайте се от това и пазарувайте без опаковки. Ако даденият продукт е опакован, избирайте стъкло, метал или хартия – материали, които могат да се рециклират.

Събирайте боклука си разделно

Започнете от малките неща – примерно, в началото събирайте разделно само хартия. След това започнете с пластмасата и метала. По този начин ще можете да направите промяната по-бавно, което ще доведе до по-добър резултат. (Специално ако другите вкъщи не са на същото мнение.)
Ако се съмнявате, че в България всъщност се рециклира, можете да видите какво научихме по време на разходката ни из депото за рециклиране в София.

Компостирайте

Компостирането е процесът на гниене и разлагане на органична материя (хранителни отпадъци, растителна маса и др.), която в течение на времето се преобразува в богата на хранителни вещества почва, т.нар. хумус. Готовият компост се използва за наторяване на земеделски култури и растения, за подхранване на почва.

Как да компостирате лесно у дома? Научете от краткия ни наръчник.