Замисляли ли сте се колко килограма боклук изхвърляте у дома? Според проучване на Евростат, България е на пето място в Европейския съюз по генериране на отпадъци. Близо 17 хиляди килограма (16,907 кг.) от него се падат на глава от населението у нас. 

С малки стъпки, всеки от нас може да промени тази ситуация и да изгради навици за намаляването на отпадъците у дома. Предлагаме Ви 20 съвета, които са част от нашето предизвикателство #2020zerowastechallenge: 

 1. Откажете хартиените реклами и фактури в пощенската кутия – Започваме със съветите от входната врата. За да не получавате брошури в пощата, може да сложите надпис „Не желая да получавам рекламни брошури“. А хартиените фактури за сметки да получавате електронно по имейл. Може да мислите, че „една птичка пролет не прави“, но ако повече хора се откажат от хартиените рекламни материали, големите вериги магазини могат да преосмислят рекламната си политика. 
 2. Заменете капсулите за кафе – Ежедневно много хора използват капсули за кафе, без да си дават сметка колко много те замърсяват околната среда. Представете си за каква цифра говорим годишно, ако 7 милиона българи пият по една кафе-капсула всеки ден, за каква цифра говорим годишно. Капсулите са направени от пластмаса и алуминиево фолио и са с много малък размер, което ги прави трудни за рециклиране. Въпреки че съществуват и капсули за многократна употреба, ние Ви съветваме да си приготвите кафе по друг начин вместо да използвате кафе-капсули.
 3. Заменете кухненската хартия – В много домакинства кухненската хартия се смята за незаменима, особено за бързо справяне с разляти течности. Но това удобство носи със себе си неприятни последствия за околната среда. Множество дървета биват изсичани за производството на кухненската хартия, която не може да бъде рециклирана поради спецификата на използваните вещества. Вместо това можем да ползвате хавлиени кърпи или такива от стар попивен плат. Те също се справят лесно с течностите, но след това се изпират и използват отново. 
 4. Използвайте текстилни салфетки – Освен че правят всеки повод по-специален, текстилните салфетки могат да се използват и многократно. Вместо тези за еднократна употреба, може да използвате текстилни или дори да си направите сами от остатъчен плат. С този навик можете да намалите изсичането на дърветата, нужни за производството на хартия.
 5. Използвайте текстилна кърпа – Текстилната кърпа с много слоеве е подходяща за всички дейности в домакинството. Можете да си я направите от стари памучни дрехи и да я използвате за чистене на различни повърхности в дома ви. За разлика от кухненската хартия или салфетките тя може да се използва многократно. 
 6. Използвайте четка с кокосови влакна – Повечето хора имат навика да използват добре познатите кухненски гъбички, които са направени от изкуствени материали. От тях също така се отделят и микропластмаси, които попадат във водните басейни. Алтернативата е да използвате четка от естествени материали с кокосови влакна. Тя идеално почиства чинии, а също така плодове и зеленчуци и може да се компостира.
 7. Използвайте гъба луфа – Луфата е растение, което наподобява зелена тиквичка, а след като изсъхне става твърда гъба. Тя може да се използва в домакинството, като най-често намира приложение в кухнята или банята. Подходяща е за миене на съдове, за почистване на повърхности, може да се използва и като гъба за тяло. Гъбата луфа е един чудесен 100% биоразградим заместител на пластмасовите гъби. 
 8. Използвайте медна гъба – Медната гъба също е алтернатива на гъбичките за миене на съдове. Предимство е, че медта като метал може да се рециклира като се изхвърли направо в контейнера за рециклиране на метали. Тя може да се използва и за по-замърсени чинии, тенджери, тигани или мивки. Единствено не е подходяща за тефлонови съдове или такива с незалепващо покритие.
 9. Компостирайте у дома – Знаете ли, че може да превърнете обелките от яйца, краставички, домати, както и всички останали отпадъци от кухнята в почва? Компостирането означава да преобразите хранителните си отпадъци в почва като ги поставите в съд – компостер, при определени условия. За да си направите компостер у дома може да вземете саксия, кошче или друг съд. На дъното поставете малко пръст. Започнете постепенно да изхвърляте там отпадъците от кухнята. Тук може да прочетете повече за процеса.
 10. Изберете бамбукова четка за зъби – Обикновено четките за зъби, които използваме ежедневно са направени от пластмаса. Повечето видове пластмаса не могат да бъдат рециклирани многократно, а за разграждането им, ако изобщо се разграждат,  са нужни повече от 400 години. Един от най-лесните и природосъобразни начини е да ги замените с бамбукови. Бамбукът като естествен материал може да се компостира и затова не вреди на околната среда. 
 11. Направете си паста за зъби – Масово пастите за зъби в тубички не се рециклират или биват изгорени. Лесно е да си направите сами домашна паста за зъби. Ще ви трябват 40 гр. кокосово масло; 0,5 гр. активен въглен; 5 гр. бентонит; 3 гр. сода без алуминий; 2-3 капки етерично масло от мента. Разтапяте кокосовото масло, добавяте всички останали съставки и смесвате добре. Съхранявайте в бурканче в банята.
 12. Използвайте сапунени орехчета за пране – Те са чудесно средство за пране на всички нормално замърсени тъкани. Люспите им са подходящи за нежно пране както в пералня, така и на ръка. Орехчетата се поставят в платнена торбичка и се добавят с прането в барабана на пералнята. Основно предимство е, че те са 100% натурален, екологичен продукт. Подходящи са за хора с чувствителна кожа и се разлагат напълно в околната среда.
 13. Направете си препарат за пране от кестени – Това е още един екологичен вариант за пране. Може да го приготвите от събраните през есента конски кестени, като ги нарежете на малки парченца. Може и да ги обелите, така препаратът ще стане по-прозрачен. Поставяте нарязаните кестени в стъклен буркан и ги заливате с гореща вода. След като престоят една нощ са готови. При пране препаратът може да се изсипе направо в отделението на пералнята. Ако не използвате цялото количество за едно пране, може да съхраните препарата в хладилник до една-две седмици.
 14. Направете си сапун – Забравете за течните сапуни в пластмасови тубички или сапуни, опаковани в пластмаса. Все повече производители, сред които и български, предлагат твърди сапуни в биоразградима и компостируема опаковка. Ако имате желание, може да си направите твърд сапун и сами. Той е  подходящ за лице, ръце, коса, тяло и дори за Вашето бебе. Вижте рецепта за кастилски сапун, както и още няколко универсални рецепти тук.
 15. Направете си шампоан – Масово шампоаните за коса идват в пластмасови опаковки за еднократна употреба. Освен, че често не се рециклират, те съдържат и много химия в себе си, която е вредна за околната среда и за Вас. Всичко, от което имате нужда за шампоан за ежедневна употреба е: 1/2 ч.ч. дестилирана вода; 1/2 ч.ч. кастилски сапун; и няколко капки от Вашето любимо етерично масло. Смесете всички продукти. Готовата смес сложете в стъклено бурканче или бутилка и нанасяйте необходимото количество директно върху косата. 
 16. Направете си мултифункционален препарат за почистване – Препаратите за дървени повърхности, за паркет, за мебели или за уреди могат да бъдат заменени с универсален домашен препарат. Така ще намалите употребата на излишни пластмасови опаковки и ще спестите пари. Препаратът не предизвиква и алергии. Ще Ви трябват 1 ч.л боракс; 1/2 ч.л сода; 2 с.л оцет; 2 чаши вода; 1/2 ч.л кастилски сапун; Всичко което трябва да направите е да смесите добре всички съставки в бутилка с пулверизатор. 
 17. Използвайте метални самобръсначки – Металната самобръсначка е чудесна алтернатива на пластмасовата. Тя е позната на нашите бащи и дядовци още преди появата на пластмасовата си версия и е решение на проблема с продуктите за еднократна употреба. Вградените метални ножчета при пластмасовите самобръсначки не могат да се сменят, а металните позволяват смяната само на тази част, която се затъпява – ножчетата, без генериране на излишни отпадъци. 
 18. Пазарувайте разумно – Това е едно от основните правила за намаляване на отпадъците у дома. Ако преди всяка покупка се замисляте дали имате нужда от продукта, със сигурност ще купувате по-малко. Добре е да обръщате внимание и на опаковката – дали тя е рециклируема или не. Тук може да разгледате обобщена информация по темата. 
 19. Дайте нов живот на старите мебели – Много мебели у дома могат да се използват отново. С доза креативност и подходящите материали, можете да превърнете стария стол или шкаф в истински шедьовър като го пребоядисате или претапицирате. Така ще освежите дома си и ще създадете уют, доволни, че сте го направили сами. Можете да използваме и различни елементи от стари мебели и да ги превърнете в нещо ново и функционално. Това са чудесни идеи за дните, които прекарвате вкъщи, защото изискват повече време.
 20. Изберете цвете в саксия – Цветята у дома създават специален уют. За съжаление тези от цветарските магазини обикновено са отгледани с много химикали и повечето букети не остават свежи за дълго. Цветята в саксия са прекрасна алтернатива не само за дома, но и за подарък. Повечето растения в саксия могат да бъдат „размножени“ като се откъсне клонка или листо. Това ги прави много специален и личен подарък за важните хора в живота Ви.

А Вие как намалявате отпадъците у дома? Ще се радваме да ни споделите. За един по-чист свят!