Замисляш ли сте се колко килограма боклук изхвърляш у дома? Ако на ежедневна база твоето потребление не ти се струва много, умножи го по дните в годината и населението в страната.

Според проучване на Евростат България генерира повече от 18 хиляди килограма (18,470 кг.) отпадъци на глава от населението. През 2018 г. на всеки жител от старните членки на Европейския съюз се падат по 5,2 тона отпадъци.

За щастие все повече хора с малки стъпки, се опитват да променят тази статистика. Всеки от нас може да промени навиците си и да намали отпадъците у дома. Предлагаме ти 20 съвета, част от нaшето #2020zerowastechallenge:

 1. Откажи хартиените реклами и фактури в пощенската кутия – Започаваме със съветите от входната врата. За да не получаваш брошури в пощата, може да сложиш надпис „Не желая да получавам рекламни брошури“. Хартиените фактури за сметки заяви електронно по имейл. Ще кажеш, че „една птичка пролет не прави“, но ако повече хора се откажат, големите вериги магазини могат да преосмислят рекламната си политика.
 2. Замени капсулите за кафе – Ежедневно много хора използват капсули за кафе, без да си дават сметка колко много те замърсяват околната среда. Представи си ако 7 милиона българи пият по една кафе-капсула всеки ден, за каква цифра говорим годишно. Капсулите са направени от пластмаса и алуминиево фолио и са с много малък размер, което ги прави трудни за рециклиране. Въпреки, че съществуват и капсули за многократна употреба, ние те съветваме да си приготвиш кафе по-друг начин, всеки път когато имаш време.
 3. Замени кухненската хартия – В много домакинства кухненската хартия се смята за незаменима, особено за бързо справяне с разлети течности. Но това удобство носи със себе си неприятни последствия за околната среда. Множество дървета биват изсичани за производството на кухненската хартия, която не може да бъде рециклирана поради спецификата на използваните вещества. Вместо това можем да използваш хавлиени кърпи или такива от стар попивен плат. Те също се справят лесно с течностите, но след това се изпират и използват отново.
 4. Използвай текстилни салфетки – Освен, че те правят всеки повод по-специален, текстилните салфетки могат да се използват многократно. Вместо тези за еднократна употреба, може да използваш текстилни, дори да си направиш от остатъчен плат. С този навик ще намалиш изсичането на дървета, които са нужни за производството на хартия.
 5. Използвай текстилна кърпа – Текстилната кърпа с много слоеве е подходяща за всички дейности в домакинството. Можеш да си я направиш от стари памучни дрехи и да я използваш за чистене на различни места у дома. За разлика от кухненската хартия или салфетките тя може да се използва множество пъти.
 6. Използвай четка с кокосови влакна – Повечето хора имат навика да използват добре познатите кухненски гъбички, но те са направени от изкуствени материали. Също така от тях се отделят и микропластмаси, които попадат във водните басейни. Алтернативата е да използваш четка от естествени материали с кокосови влакна. Тя идеално почиства чинии, а също така плодове и зеленчуци и може да се компостира.
 7. Използвай гъба луфа – Луфата е растение, което наподобява зелена тиквичка, а след като изсъхне става твърда гъба. Тя може да се използва в домакинството, като най-често намира приложение в кухнята или банята. Подходяща е за миене на съдове, за почистване на повърхности, може да се използва и като гъба за тяло. Тя е един чудесен 100% биоразградим заместител на пластмасовите гъби.
 8. Използвай медна гъба – Медната гъба също е алтернатива на гъбичките за миене на съдове. Предимство е, че медта като метал може да се рециклира като се изхвърли направо в контейнера за рециклиране на метали. Тя може да се използва и за по-замърсени чинии, тенджери, тигани или мивки. Единствено не е подходяща за тефлонови съдове или такива с незалепващо покритие.
 9. Компостирай у дома – Знаеш ли, че може да превърнеш обелките от яйца, краставички, домати, както и всички останали отпадъци от кухнята в почва. Компостирането означава да преобразим хранителните си отпадъци в почва като ги поставим в съд – компостер при определени условия. За да си направиш компостер у дома вземи саксия, кошче или друг съд. На дъното постави малко пръст. Започни постепенно да изхвърляш там отпадъците от кухнята. Тук може да прочетеш по-подробно за процеса: https://bit.ly/39wL8BD
 10. Избери бамбукова четка за зъби – Обикновено четките за зъби, които използваме ежедневно са направени от пластмаса. Повечето видове пластмаса не могат да бъдат рециклирани повече от веднъж, а за разграждането им са нужни повече от 400 години или не се разграждат изобщо. Един от най-лесните и природосъобразни начини е да ги заменим с бамбукови. Бамбукът, като естествен материал може да се компостира и така не вреди на околната среда.
 11. Направи си паста за зъби – Масово пастите за зъби в тубички не се рециклират или биват изгорени. Лесно е да си направиш домашна паста за зъби. Ще ти трябват 40 гр. кокосово масло; 0,5 гр. активен въглен; 5 гр. бентонит; 3 гр. сода без алуминий; 2-3 капки етерично масло от мента. Разтопи кокосовото масло, добави всички останали съставки и ги смеси добре. Съхранявай в бурканче в банята.
 12. Използвай сапунени орехчета за пране – Те са чудесно средство за пране на всички нормално замърсени тъкани. Техните люспи са подходящи за нежно пране в пералня и на ръка. Орехчетата се поставят в платнена торбичка и се добавят с прането в барабана на пералнята. Основно предимство е, че те са 100% натурален, екологичен продукт. Подходящи са  за хора с чувствителна кожа и се разлагат напълно в околната среда.
 13. Направи си препарат за пране от кестени – Това е още един екологичен вариант за пране. Може да го приготвиш от събраните през есента конски кестени, като ги нарежеш на малки парченца. Може и да ги обелиш, така препаратът ще стане по-прозрачен. Постави нарязаните кестени в стъклен буркан и ги залей с гореща вода. След като престоят една нощ са готови. При пране препаратът може да се изсипе направо в отделението на пералнята. Ако не използваш цялото количество за едно пране, може да съхраниш препарата в хладилник до една-две седмици.
 14. Направи си сапун – Забравете за течните сапуни в пластмасови тубички или сапуни, опаковани в пластмаса. Все повече производители, сред които и български, предлагат твърди сапуни в биоразградима и компостируема опаковка. Ако имаш желание и направи си твърд сапун, подходящ за лице, ръце, коса, тяло и дори за бебета. Виж рецепта за кастилски сапун, както и още няколко универсални рецепти тук: https://bit.ly/3cFYoGn
 15. Направи си шампоан – Масово шампоаните за коса идват в пластмасови опаковки за еднократна употреба. Освен, че често те не се рециклират, съдържат и много химия в себе си, която е вредна за околната среда и за теб. Всичко, от което имаш нужда за шампоан за ежедневна употреба е: 1/2 ч.ч. дестилирана вода; 1/2 ч.ч. кастилски сапун; и няколко капки от твоето любимо етерично масло. Смесете всички продукти. Готовата смес сложи в стъклено бурканче/бутилка и нанасяйте необходимото количество директно върху косата.
 16. Направи си мултифункционален препарат за почистване – Препаратите за дървени повърхности, за паркет, мебели или уреди могат да бъдат заменени с универсален домашен препарат. Така ще намалиш употребата на излишни пластмасови опаковки и ще спестиш пари. Препаратът не предизвиква и алергии. Ще ти трябват 1 ч.л боракс; 1/2 ч.л сода; 2 с.л оцет; 2 чаши вода; 1/2 ч.л кастилски сапун; Смеси добре всички съставки в бутилка с пулверизатор.
 17. Използвай метални самобръсначки – Те са чудесна алтернатива на пластмасовите. Познати на нашите бащи или дядовци още преди да се появят пластмасовите такива и са решение на проблема с продуктите за еднократна употреба. Вградените метални ножчета при пластмасовите самобръсначки не могат да се сменят, а металните позволяват смяната само на тази част, която се изтъпява – ножчетата, без генериране на излишни отпадъци.
 18. Пазарувай разумно – Това е едно от основните правила за намаляване на отпадъците у дома. Ако преди всяка покупка се замисляме дали имаме нужда от продукта, със сигурност ще купуваме по-малко. Добре е да обръщаме внимание и на опаковката – дали тя е рециклируема или не. Тук може да разгледаш обобщена информация по темата.
 19. Дай нов живот на старите мебели – Много мебели у дома могат да се използват отново. С доза креативност и подходящите материали, можеш да превърнеш стария стол или шкаф в истински шедьовър като го пребоядисаш или претапицираш. Така ще освежиш дома си и ще създадеш уют. Можеш да използваш и различни елементи от стари мебели и да ги превърнеш в нещо ново и функционално.
 20. Избери цвете в саксия – Цветята у дома създават специален уют. За съжаление тези от цветарските магазини обикновено са отгледани с много химикали и повечето букети не остават дълго време свежи. Цветята в саксия са прекрасна опция не само за дома, но и за подарък. Повечето растения в саксия могат да бъдат „размножени“ като се откъсне клонка или листо. Това ги прави много специален личен подарък за важните хора в живота ти.

А ти как намаляваш отпадъците у дома?