Вкъщи е по-лесно да следваш философията на живота с нулев отпадък, тъй като имаш повече време и удобство. Но на път може да се появят някои затруднения. Тук сме събрали съвети за твоята почивка, в съответствие с петте принципа – 1.Откажи; 2.Намали; 3.Използвай отново; 4.Рециклирай; 5.Компостирай:

 1. Почисти плажа – Дразнят ли те отпадъците на плажа – пластмасови бутилки, чаши, сламки, найлонови торбички и още много други. Докато си на почивка може да се погрижиш и за околната среда като почистиш плажа. Тук на помощ идват инициативи като Плажеводител, WIND2WIN и тяхната кауза „Черно море свободно от пластмаса“ и др. Отделни кампании за почистване на плажни ивици може да намериш и на сайта на TimeHeroes.
 2. Носи си собствена чаша/бутилка – Случвало ли ти се е на плажа да ти поднесат питието в пластмасова чаша? Да, дори със сламка! Пластмасата не може да се рециклира повече от 1 до 2 пъти, а сламките изобщо не се преработва. Когато си на път, носи със себе си собствена чаша или бутилка. На плажа може да я използваш по време на цялата почивка за фрапе, коктейл или плодове, а в планината, за да налееш вода от някоя чешма или да набереш горски плодове.
 3. Избери напитка в стъклена бутилка – Когато хората се събира на плажа в нощта срещу 1-ви юли или без повод, обикновено се генерират много отпадъци. За да намалиш тяхното отрицателно влияние върху природата, избирай напитки в стъклени бутилки и ги изхвърли разделно след консумация.
 4. Използвай собствена сламка – Ако използваш сламки за еднократна употреба всеки ден, това са 365 сламки годишно. Пластмасата, от която се правят те се разгражда повече от 200 години и трудно се рециклира. Алтернатива има и това са металните или бамбукови сламки и тези от пшеница или хартия.
 5. Носи си прибори – В много европейски страни продажбата на пластмасови сламки, прибори за хранене за еднократна употреба, чинии, бъркалки, както и чаши и кутии от полистирол ще бъде забранена от 2021 г. Винаги можеш да намалиш количеството отпадъци като си носиш прибори и не използваш пластмасови такива докато си на плажа или в планината. Може да разгледаш и варианти и за т.нар спорк – удобна комбинация между вилица и лъжица, подходяща за пътуванe.
 6. Чети #zerowaste на плажа – Имаш ли книги на #zerowaste тематика? Преди да приемеш тази философия за свой начин на живот, информирай се за основните принципи. Представяме ти книгата на Блажка Димитровa, в която ще намериш много интересна информация за живота с нулев отпадък – https://bit.ly/3fv7jv8
 7. Налей си вода от чешмите на България – Случва ли ти се, когато пътуваш дълго време да търсиш вода от чешма, тъй като не искаш да си закупиш в пластмасова опаковка? Около нас има много източници на питейна вода, благодарение на които, можем да намалим използваната пластмаса за еднократна употреба. На специално създадена карта „Чешмите в България“ можеш да намериш повече от 1000 чешми, както и заведения, които ще напълнят бутилката ти безплатно.
 8. Помисли за фасовете – Дразнят ли те фасовете по плажа? Според различни статистики, именно цигарените фасове са по-големи замърсители от пластмасата, найлоновите торбички и сламките на плажовете в световен мащаб. Докладите на Световната здравна организация (СЗО) показват, че безразборното хвърляне на цигари се е превърнало в обичайна и най-честа форма на замърсяване. Цигарените филтри не се произвеждат от хартия, а от целулозен ацетат, форма на пластмаса, на която са необходими десетилетия, за да се разложи. Самото разграждането пък замърсява почвата с вещества като никел, хром, арсен, кадмий. Но има и положителни примери. Такъв е еко-инсталацията за събиране на отпадъчни цигарени фасове на WIND2WIN в Морската градина в Бургас. Любопитна е и идеята на австралийски инженери и д-р Абас Мохаджерани от университета RMIT, които предлагат рециклиране на фасове, произвеждайки от тях тухли. Остатъците от цигари могат да се използват и в мебелната индустрия. Американска асоциация създава 19-инчовата кутия, наречена „TerraCycle – нулев отпадък”, в която хората могат да изхвърлят фасовете си. След събиране, те се компостират и се използват за създаване на специфични видове торове.
 9. Вземи си царевица в собствен съд – Ароматът на топла царевица през лятото е запазена марка в парковете. В повечето случай тя се предлага в пластмасова чашка, заедно с пластмасова лъжичка. Ако искаш да спестиш замърсяване на природата носи със себе си чаша и прибори от вкъщи.
 10. Вземи си сладолед във фунийка – Кой е този десерт, който не оставя никакъв отпадък след себе си? Сладолед във фунийка – идеален за летните жеги и с мисъл за околната среда. За съжаление все още много хора си мислят, че картонените чашки за сладолед и кафе са от хартия, но това не е така. В повечето от тях има слой пластмаса, която остава в природата с години. Също така смесването на различни материали прави рециклирането им практически невъзможно. Това което можеш да направиш е да предпочиташ сладоледа си във фунийка.
 11. Вземи си напитка в алуминиево кенче – Рециклирането на алуминий спестява около 95% от енергията, необходима за производството на метала от суровини. Ако един алуминиев кен бъде рециклиран, ще се спести енергия необходима за гледане на телевизия в продължение на 3 часа. Алуминият може да се преработва много пъти без да се уврежда неговата структура. Кутиите, произведени от този материал са едни от най-лесните за рециклиране. Затова когато си на път или у дома, избирай напитки в алуминиеви кенчета, а не в пластмасови опаковки.
 12. Използвай восъчна кърпа в планината – Обичаш ли да ходиш на къмпинг или в планината? А в какво носиш храната си? Добър вариант е да използваш восъчна кърпа за съхранение вместо познатото прозрачно фолио. То е изработено от вид пластмаса, който трудно се рециклира поради малкия си обем и замърсяването от храна. Восъчната кърпа е добра алтернатива, защото е от естествени материали и може да се разгради по естествен път след.  
 13. Помисли за банския костюм – Производството на текстил оставя отпечатък върху околната среда. Много хора всяка година си купуват нов бански костюм, за да са в крак с модата на плажа. За да спестиш ресурси и замърсяване на природата, не купувай нов всеки сезон. Ако все пак се налага, съществуват и различни брандове, представители на устойчивата мода. Може да ги разгледаш тук.
 14. Използвай плажна чанта от естествени материали – Плажната чанта е задължителен аксесоар на плажа. Но какво по-хубаво от това, тя да е от естествени материали. Така освен в крак с модата, ще покажеш и отношение към природата.
  Друг популярен плажен замърсител са поясите за деца и дюшеците. Ако имаш деца, може да измислиш други еко забавления като събиране на миди или построяване на пясъчен замък.
 15. Вземи козметика със себе си – Всички сме виждали малките шампоани и сапуни комплимент в хотелите. Те са в индивидуални пластмасови опаковки и се подменят след всеки посетител. Топ 300-те хотелски групи в света изхвърлят около 5,5 милиарда шишенца и капачки всяка година, някои от които не са използвани. За да намалиш пластмасата, която използваш в ежедневието си на почивка, носи със себе си шампоан и сапун или душ гел. В световен мащаб все повече хотели и места за отсядане предлагат алтернативи в рециклируеми опаковки или твърди шампоани и сапуни без опаковка.
 16. Пътувай споделено – Автомобилните двигатели работят основно с бензин или дизел. И двата продукта се произвеждат от петрол, а той от своя страна се състои от въглеводороди. При изгаряне на горивото, необходимо за да се движи автомобилът, се образува въглероден оксид, който увеличава вредните емисии във въздуха. За да намалиш тези вредни емисии във въздуха пътувай споделено, като се уговориш с приятели или роднини. Като алтернативи използвай автобус или влак – най-екологичния транспорт.
 17. Купувай храна в съдове за многократна употреба – Фрапе в пластмасова чаша, пържени картофи и риба в пластмасова чиния и еднократни прибори от пласмаса. Това е картинката на много места по родното черноморие. За да намалиш пластмасата, която е един от основните замърсители, вземи храната в собствен съд. Може да си приготвиш предварително плодове или сандвич, за да не се налага да купуваш нещо в пластмасова опаковка.
 18. Използвай хавлия вместо шезлонг – Дори на пръв поглед да ни се струва невъзможно, на плажа сме обградени от пластмаса. От чадъра до шезлонга и всички допълнителни пояси, дюшеци, съдове и прибори за еднократна употреба. Ако на плажа няма алтернативи от бамбук или други естествени материали, най-лесният начин е да използваме хавлия вместо шезлонг.
 19. Носи отпадъците със себе си – Случвало ли ти се в планината или на плажа да няма контейнер за отпадъци наблизо. В тези случай събери отпадъците си (а защо не и чуждите) и ги занеси до най-близките контейнери за разделно събиране. Така те ще поемат по пътя на рециклирането, за да остане природата чиста.