Първи стъпки

Винаги мислете за 5-те стъпки

Първата стъпка към по-малко отпадъци е със сигурност това, да започнем да мислим за 5-те правила на нулев отпадък ежедневно.

  1. Всеки ден се опитвайте да откажете това, от което нямате нужда.
  2. Опитайте се да намалите това, което ви е нужно.
  3. Използвайте отново всички материали и опаковки, които можете.
  4. Рециклирайте това, което не можете да откажете, намалите или използвате отново.
  5. И последно, започнете да компостирате органичния си отпадък.

Научете се да казвате “не” на малките неща

Независимо дали става въпрос за визитна картичка на среща, сламка в ресторанта, пластмасова торба в магазина или промоционална листовка. Отричането на дори най-малките отпадъци е от решаващо значение.

Използвайте по-малко от всичко

Следващата стъпка е да започнете да използвате по-малко от нещата, които използвате ежедневно. Примерно сапун, перилен препарат и паста за зъби. Намалете закупуването на пластмасови бутилки за вода, носете стъклена или такава за многократна употреба. Също така, не купувайте нещата само защото са намалени или евтини. Купувайте само толкова, колкото наистина ви е нужно.

Пазарувайте в опаковки за многократна употреба

На път за магазина, вземете със себе си текстилна торба за пазар. Често по-малките пазари и магазини имат голям асортимент от продукти, които се продават насипно. Яйца, кашкавал и сирене, маслини, месо, зеленчуци и плодове и други. Също така, продавачите на тези места са по-отворени да ви продадат продуктите си във ваши собствени съдове. Още един бонус е, че често са по-евтини от големите вериги магазини и продуктите им са по-качествени.

Събирайте боклука си разделно

В момента живеем в линейна икономика, в която взимаме ресурси от земята и след това ги изхвърляме в гигантска дупка в земята. Това, обаче, не означава, че те изчезват. Боклукът, който се събира в тази дупка, се смесва – пластмаса, метали, стъкло, храна и т.н. Всяко едно нещо се разгражда по различен начин, с различна скорост. Когато хранителните отпадъци биват затрупани и нямат достъп до кислород, започват да отделят метан и въглероден диоксид, които впоследствие попадат в атмосферата.

Компостирайте

Компостирането е процесът на гниене и разлагане на органична материя (хранителни отпадъци, растителна маса и др.), която в течение на времето се преобразува в богата на хранителни вещества почва, т.нар. хумус. Готовият компост се използва за наторяване на земеделски култури и растения, за подхранване на почва.