Последните месеци от годината са посветени на най-обичаните празници – Коледа и Нова година. Много често, обаче те са свързани с излишно пазаруване и по-голямо потребление. Затова в тази публикация ти даваме съвети как да намалиш генерираните отпадъци през ноември и декември.

Есенни съвети:

 • Украси дома си с природа – В магазините предлагат различни украси за дома – изкуствени листа и клонки, аранжирани тематично украшения. Защо вместо да купуваш от тях не поканиш есента в дома си. Направи си разходка в хубавото време и събери листа, кестени и клонки. Подреди ги както и ти харесва. Така ще почувстваш атмосферата на есента, а и ще усетиш аромата на растенията и природата, които пластмасата не притежава.
 • Направи си конфети от листа – Обичаш ли конфети? Деца със сигурност им се радват. Но тези, които се продават масово не могат да се рециклират заради малките им размери. А и често не са от хартия, а съчетават в себе си различни материали. Добра идея е да си направиш конфети от есенни листа. С перфоратор нарязваш листото на кръгчета или звездички. Така конфетите за следващия празник ще са биоразградими и ще могат да се компостират.
 • Избери постни храни – Много хора всяка година спазват коледните пости, за да пречистят тялото си не само от по-тежката храна, а и духовно. По този повод решихме да ти припомним любопитни факти за месото. Според доклад на Greanpeace от 2020 г. консумацията на месо е нараснала с 9,5% от 2007 до 2018 г., което води до 6% увеличение на въглеродните емисии. Това повишаване е равно на 8,4 милиона нови бензинови коли по пътищата. Промишленото производство на месо е един от основните замърсители на планетата. С този пост не казваме изцяло да го изключиш от хранителния си режим, а да използваш алтернативи от време на време. Постите са добър вариант за ограничаване на месото. Също така съществува и месо на растителна основа, приготвено от боб, киноа, грах и соеви протеини. Да пазаруваш от местни производители също намалява емисиите, нужни за транспортиране на храната.
 • Направи си препарат за пране от кестени – Ето как: Кестените се нарязват на малки парченца. Може и да ги обелиш, така препаратът ще стане по-прозрачен. Постави нарязаните кестени в стъклен буркан и ги залей с гореща вода. След като престоят една нощ са готови. При пране препаратът може да се изсипе направо в отделението за течен препарат в пералнята. Ако не използваш цялото количество за едно пране, може да съхраниш препарата в хладилник до една-две седмици.
 • Гледай филми на еко теми – Дългите есенни и зимни дни са прекрасен момент за гледане на филми. А какво по-хубаво от това, те да са на екологична тематика. В последните години се появяват все повече такива заглавия, което показва отношение по темата за опазване на околната среда. В тази връзка и ние ти предлагаме няколко филма от платформата Нетфликс, с които да се вдъхновиш и да разнообразиш деня си: Our planet; A Plastic Ocean; A Life on Our Planet; Chasing Coral; Down to Earth; Mission Blue;
 • Дари дрехите, които не използваш – Текстилът, заедно с промишления текстил, представлява 15% от световната годишна продукция на пластмаса. Текстилната промишленост е основен замърсител на подземните води, реките и морето. Между 20 000 и 40 000 различни химикали се използват за обработка и боядисване на дрехи. Помисли за тези цифри следващия път, когато си купуваш поредната дреха в магазина. Но какво да правиш с дрехите, които вече така или иначе имаш у дома? Може да ги дариш на различни места – контейнерите на БЧК или TexCycle, да потърсиш конкретна кауза за даряване в TimeHeroes или да ги занесеш в магазините на H&M. Така те ще бъдат използвани отново.
 • Направи си ядково мляко – Млечните продукти имат най-големия отпечатък върху природата, сравнено с тези на растителна основа по показателите емисии на парникови газове, използването на вода и почва. *Проучване от 2018 г. показва, че производството на млечни продукти генерира 3 пъти повече парникови газове отколкото растителните млека. В цифри млечните продукти обикновено изискват девет пъти повече земя за отглеждане. Всеки литър краве мляко използва 8,9 квадратни метра годишно, в сравнение с 0,8 за овес, 0,7 за соя, 0,5 за бадем и 0,3 за оризово мляко. Същото е и при водата използвана за производство – 628 литра вода за всеки литър млечни продукти, в сравнение с 371 за бадемовото, 270 за оризовото, 48 за овесеното и 28 за соевото мляко. Затова направи си кокосово мляко у дома. Ще ти трябват 100 гр. кокос или кокосови стърготини и 500 мл вода. Те се блендират за около 2 минути и се прецеждат през цедка. Млякото е готово и може да се съхранява до 3-4 дни в стъклен съд в хладилник.
 • Изчисли пластмасата у дома – Замисли се колко пластмаса използваш у дома? Днес изхвърляш опакова от шоколад, утре кофичка от кисело мляко и накрая кошчето за отпадъци е пълно. А има интересен начин да изчислиш колко пластмаса употребяваш и да се опиташ да намалиш това количество. Постави си за цел една седмица или 7 дни да събираш на едно място всички отпадъци, които могат да се рециклират. След това направи одит. Вероятно голяма част от тях ще са от хранителни продукти. Интересно за всеки е да види нагледно какви отпадъци генерира и каква част от тях могат да бъдат рециклирани.
 • Компостирай у дома – Как можеш да създадеш почва? Почвите в светове мащаб са силно замърсени от дейността на човека. Смята се, че замърсяването им с пластмаса е между четири и 23 пъти повече от това в морето.
  Компостиране е процесът, който превръща хранителните отпадъци в почва. Може да опиташ у дома. Вземи подходящ съд, като на дъното поставиш почва и клонки. Постепенно може да добавяш обелки от плодове и зеленчуци (без цитруси), черупки от яйца, сухи листенца или клони, чай и утайка от кафе, картон или леко замърсена хартия, стара почва от растения. Разбърквайтведнъж седмично. Повече за целия процес може да прочетете тук: https://bit.ly/3fCjmrj

Декември без отпадъци

 • Подари без отпадък – Декември е месец с много празници! Колкото и да са приятни изненадите, около тях се генерират много отпадъци. Затова ти припомняме, че може да зарадваш близки си с подарък без отпадък. Подари жест, а не излишни вещи. Опаковай креативно, като използваш рециклирана хартия. Сподели миговете с най-близките, спомените са без отпадък!
 • Направи си сам картичка – Даваме ти идея за предстоящите празници. Може да зарадваш близките си с ръчно изработена картичка от списание или стар картон. Когато проявиш творчество всеки материал може да влезе в употреба.
  Опитай с техниката квилинг, която включва използването на ленти от хартия, които се навиват и се залепят заедно, за да се създаде интересен дизайн. Така може да употребиш цветни страници от стари списания, картон от опаковки и други. Рисувайте с гримове! Ако нямаш водни или акварелни бои вкъщи, използвай фон дьо тен, течно червило или спирала. Разредени с малко вода стават чудесна боя, подходяща за рисуване върху хартия и картон.
  Друг вариант е да добавиш и естествени материали – малки шишарки, сушени цитруси, клонки и други. Така ще създадеш уникална картичка, която ще бъде и подарък за околната среда.
 • Направи си креативна елха – Изкуствена или естествена елха да изберем?
  Всеки дом си има собствена традиция и предпочитания за коледната украса. Но ще се отнася вредата за околната среда, мненията са противоречиви.
  Много хора смятат, че купувайки изкуствено дърво щадят природата, като спестяват едно отсичане. Но изкуствените елхи са направени от пластмаса и се рециклират изключително трудно. За да бъде една такава елха екологичен избор, тя трябва да се използва повече от 20 години.
 • Естествените елхи, отглеждани в специални разсадници са 100% рециклируеми и при добра организация на мястото на всяко отсечено се засажда ново. След края на празниците коледното дърво може да се занесе в зоопаркa за храна на животните.
  Напоследък стават популярни и елхите под наем – възможност да вземете дръвче вкъщи само за празниците, а след това да го върнете в разсадника. Добра #zerowaste алтернатива са и боровите клонки във ваза или друга креативна украса.
 • Използвай естествена украса – Коледната украса е красива и създава уют, но замисли се колко замърсява околната среда нейното производство? По празниците се наблюдава сръхпредлагане на най-различни лампички, гирлянди и други играчки. Тази година може да се опиташ да бъдеш една идея по-еко.
  Ето как: Избери зареждащи се батерии за лампичките. Те могат да се използват около 1500 пъти и са по-щадящи за природата. Не купувай пластмасови играчки. При тяхното производство и транспортиране се отделя допълнително въглероден диоксид. Вдъхни нов живот на старите и ги използвай отново. Избирай устойчиви варианти за украса от естествени материали, които след това могат да бъдат рециклирани.
 • Направи си коледна играчка от изгоряла крушка – За да бъдеш #zerowaste тази Коледа, следвайте един от 5-те основни принципа на философията за живот без отпадък – използвай отново. Нашето предложение е да си направиш играчка за елхата от изгоряла крушка. Може да я оцветиш, нарисуваш или да проявиш творчество. Тук може да видите още интересни предложения.  
 • Направи си коледни сладки – Спомни си аромата на току-що изпечени коледни сладки. Уханието е неповторимо и ни изпраща в един наистина вълшебен свят. Но, за да бъдат празниците без отпадък, направи сладки у дома. Може да използваш налични продукти и да добавиш щипка „нулев отпадък“, като използваш настъргани кори от портокал или лимон. Глазурата (пудра захар+белтък) може да оцветиш с куркума или матча. Опаковайте красиво в стъклен буркан и подари на приятели!
 • Пазарувай насипно –  Всеки европейски жител изхвърля 173 кг опаковки всяка година. Усилията за намаляване на еднократните отпадъци са в посока насипно пазаруване и продуктите без опаковки. В Европа и у нас съществуват магазини за насипни продукти, хранителни, козметични и други. Тази Коледа може да опиташ да пазаруваш без отпадъци. Тук може да разгледаш различни обекти: https://sipieu.com/
 • Използвай останалата храна – По празниците консумираме 80% повече храна, отколкото през останалата част от годината. Глобално се изхвърлят около 230,000 тона храна, равни на 74 милиона порции с месо. Също така коледните трапези по света имат същия въглероден отпечатък като на кола, пропътувала земното кълбо 6 000 пъти. Тези данни са от направено проучване на университета в Манчестър. Това, не означава да не празнуваш и консумираш, а да го правиш с мярка. Останалата след празниците храна може да се превърне в нещо друго – от коледните бисквити да направиш сладки топчета или да направиш картофеното пюре на супа. Вместо да изхвърляш месото и хляба, може да нахраниш животно.
 • Коледа без отпадъци – По време на празниците голямо внимание се обръща на опаковките и подаръците. А знаеш ли колко хартия се изразходва по Коледа? Във Великобритания всяка година се използват 365 321 метра опаковъчна хартия. Също така 4500 тона фолио и 125 000 тона пластмасови опаковки. За производството на 3 000 коледни картички се използва едно дърво.  И колкото и клиширано да звучи, Коледа не е в подаръците и опаковките, смисълът на празника е в отношението, в прекараното време в най-близките и в спокойствието, което семейният уют дава.
 • Нова година без отпадъци – Фойерверките са част от новогодишната нощ в много градове по света. Те отделят в атмосферата коктейл от химикали, много от които могат да навредят както на хората, така и на околната среда. Ярките цветове на фойерверките идват от метални съединения като барий или алуминий и могат да въздействат отрицателно върху здравето на животните и хората. Освен това, за да се получи кислородът, необходим за експлозия, много фойерверки съдържат окислители. Те се разтварят във вода, замърсявайки реки, езера и питейна вода. Фойерверките отделят и фин облак дим и прахови частици, което влияе на качеството на въздуха.