2,142 литра вода се употребяват на ден в България на глава от населението според статистика на Worldometer.info от 2015 г.

По данни от Европейската комисия за 2016 г. италианците използват най-много чешмяна вода за различни нужди (пиене, готвене, къпане) –средно 243 литра на ден. Следват ги България и Гърция съответно с 191 и 177 литра на ден. Хората в Малта използват най-малко само 50 литра дневно.

Водата и електричеството са основни ресурси, които използваме ежедневно. Ето и нашите съвети, как да пестим в името на природата:

 1. Спирай водата – Консумацията на този така ценен ресурс в световен мащаб нараства с всяка следваща година. За да намалиш потребяваното количество, може да използваш няколко трика в домашни условия. Спирай водата докато си миеш ръцете, зъбите или използваш чешмата по друга причина.
 2. Пести питейната вода – През 2018 г. ООН стартира кампания Water Action Decade (2018-2028), за да се предотврати глобалната водна криза. В много части на света хората нямат достъп до питейна вода, а в други все по-високотехнологичните домакинства използват и повече водни ресурси. Опитай да пестиш питейната вода, като я спираш, когато не я ползваш пряко.
 3. Използвай водоспестяващ аератор –  Различни фирми предлагат специални устройства, които могат да ти спестят водата, която използваш като филтрират нейното количество. Познатите аератори за пестене на вода могат да бъдат поставени на чешмите или душовете у дома и да помогнат за пестенето на ресурси. Може да попиташ в близката железария или да потърсиш в по-големите магазини и в интернет.
 4. Използвай дъждовната вода – Ако живееш в къща, може да събираш дъждовна вода, която да използваш за поливане след това. Това е добър вариант, ако отглеждаш цветя или зеленчуци. Много хора, които имат двор през лятото топлят вода на слънце, за да си вземат освежаващ душ в горещините. Това също е идея, при която да пестиш електричество.
 5. Пускай миялната машина пълна– Обикновената миялна машина (за 9 комплекта) изразходва между 9 и 14 литра вода при едно пускане. За са спестиш ресурси, пускай твоята само когато e пълна. Ако миеш чиниите на ръка, спирай водата докато ги сапунисваш.
 6. Пускай пълна пералня – Средно пералнята събира обем до 5 – 6 килограма. Но има хора, които предпочитат да перат по 1 блуза или само любимите си дънки. Като уред пералнята изразходва вода и електричество. Средната консумация на вода от пералнята обикновено се посочва от производителя в паспорта на продукта, но според различни изследвания средно за едно пране се изразходват между 38 и 80 литра. Днес много перални машини имат програми икономичен режим, които пестят енергия. Съветваме те да използваш тях и да пускаш пералнята пълна, за да може да намалиш количеството на използваните ресурси.
 7. Изваждай електрическите устройства от контакта – Включените в контакта електрически устройства продължават да консумират енергия. Затова изваждай зарядните устройства, когато не ги използваш. Също така изключвай от контакта уреди като кафе машина, тостер, микровълнова печка.
 8. Загасяй лампите –  Забравяш ли лампите включени, когато излизаш от стаята? Ще спестиш повече енергия, ако ги изключваш всеки път, когато не ти трябва светлина. Друг по-икономичен вариант е да изолзваш LED крушки, които са по-енергоефективни от енергоспестяващите. При енергоспестяващите съществува и проблем свързан с рециклирането, защото те се събират отделно като опасен отпадък и не се рециклират.
 9. Не поставяй топли ястия в хладилника –  Когато сложиш нещо топло в хладилника, той използва повече енергия, за да го охлади. Затова остави топлите ястия да изстинат преди да ги сложиш в хладилника. Също така размразявай редовно хладилника, за да не затрудняваш неговото охлаждане.
 10. Отвори прозорците вместо климатик – През лятото сме свикнали да ползваме климатик ежедневно. Но това не е най-добрият вариант за твоето здраве, а и за околната среда. Вместо това, може да отвориш прозорците рано сутрин, а по-късно през деня да използваш щори, за да ограничиш затоплянето на стаята или апартамента, когато е най-горещо.
 11. Използвай възобновяеми енергийни източници – Знаеш ли кои са възобновяемите източници на енергия? Това са вятърната енергия, слънчевата енергия, водноелектрическата енергия, енергията от океаните, геотермалната енергия, биомасата и биогоривата. Всички те са алтернативи на изкопаемите горива и допринасят за намаляването на емисиите на парникови газове. Законодателството на ЕС за насърчаването на възобновяемите енергийни източници се разви значително през последните години. Но освен на локално ниво, вече е много по-лесно и евтино да ги използваш у дома като индивидуални производители на електричество за собствени нужди. Може да монтираш панел за собствени нужди и първоначалната инвестиция да се възвърне в рамките на няколко години, ако живееш в къща. Повече информация може да прочетеш тук: https://bit.ly/3eTSToF
 12. Изключвай двигателя на автомобила – Автомобилните двигатели работят основно с бензин или дизел. И двата продукта се произвеждат от петрол, а той от своя страна се състои от въглеводороди. При изгаряне на горивото, необходимо за да се движи автомобилът, се образува въглероден оксид, който увеличава вредните емисии във въздуха. Затова ако ти се налага да чакаш в автомобила повече от 15 минути ежедневно, изключи двигателя.
 13. Използвай алтернативен транспорт – Алтернативните начини за придвижване като електрически градски автобуси и трамваи, колело, влак или ходене пеша, могат да намалят вредните емисии и въздухът в града да е по-чист. Избирайки някои от тях, можеш да запазиш природата чиста. Тук отваряме и темата за някои други опции, свързани с темата като био гориво и електроавтомобилите, но те изискват по-голяма инвестиция.
 14. Използвай всички хранителни продукти – Често ли изхвърляш водата от консервите от нахут или боб? Знаеш ли, че може да ги използваш за заместител на яйца или белтъци в различни печива или дори да си направиш целувки! А пък сосът от буркан със сушени домати може да използваш вместо зехтин за вкус когато запичаш нещо на тиган, правиш салата или овкусяваш. 
 15. Използвай по една салфетка –  Вкъщи, на работа или в свободното време, постоянно сме изкушени да подсушим ръцете си с хартиена салфетка. Но употребата на хартия в световен мащаб се увеличава ежедневно, което води до обезлесяване. Можеш да намалиш тази тенденция с един много лесен навик, като използваш по ЕДНА хартиена салфетка за избърсване на ръце. Когато пътуваш с кола или си у дома или в офиса, използвай хавлиена кърпа. Ето и едно интересно видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=2FMBSblpcrc
 16. Засади дърво – Някога засаждали ли си дърво? Те предпазват от ерозия на почвата, абсорбират CO2 и са една от най-важните части в екосистемата като дом за много птици и насекоми. Можеш да засадите дърво в двора или да се включиш в някое организирано залесяване. Даже имаш възможност да го правиш и онлайн като използваш интернет търсачката https://www.ecosia.org/ или подпомогнеш организации като http://gorata.bg/kak-da-pomogna.
 17. Помогни на пчелите –  Пчелите са много важни за опрашването на хранителните посеви. Около една трета от храната, която ядеш всеки ден, е опрашена благодарение на пчелите. Освен мед те произвеждат и много други продукти – пчелен восък, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице и други. Но много учени в последните години смятат, че по различни причини, сред които използването на пестициди, климатичните промени, някои паразити и дейността на хората, пчелите започват да изчезват. Това би нарушило екосистемата и живота ни. Можеш да помогнеш на пчелите като засадиш цветя – лавандула, гергина, маргаритки и слънчогледи в градината си или на терасата. Също така оставяй сухите цветя, листа и растенията в градината – в тях през зимата могат да презимуват пчели, пеперуди и други насекоми.
 18. Използвай стари съдове – Един от принципите на философията за живот с нулев отпадък е REUSE – използвай отново. Може да се придържаш към него в домакинството, като използвате стари буркани вместо да купуваш нови за съхранение на ядки и други насипни продукти. Също така може да използваш повторно бутилки или опаковки. Някои креативни личности вдъхват живот на отпадъците, превръщайки ги във вази, саксии или нещо друго.
 19. Използвай уреди с висока енергоефективност – Количеството електроенергия, която домакинските ни електроуреди потребяват, е значително. Затова през 90-те години на миналия век, Европейската комисия създава първите етикети за обозначаване на енергийната ефективност. Те са предназначени да информират потребителите каква е ефективността на електроуредите и да ги насърчават да купуват възможно най-икономичните.
  Използвайки по-енергоефективни електрически уреди в твоя дом, харчиш по-малко ток и вода, съответно плащаш по-ниски месечни сметки, а по този начин щадиш и околната среда. Kогато обазавеждаш ново жилище или подменяш старите си уреди, избирай уреди с висока енергоефективност. За да се ориентираш по етикети, трябва да знаеш, че домакинските уреди са класифицирани по скалата от „A“ до „G“, съответно най-ефективният е клас „A“, а най-неефективният – клас „G“. Всяка категория уреди: перални, съдомиялни, хладилници и т.н. има различна скала. Типът етикет за различните категории уреди също е различен. Съответно в една категория устройства най-високият клас е „A +++“, а за друга най-високият клас е „A“. Повече може да научиш от тази статия: https://bit.ly/3cKHCFq
  Още съвети може да прочетете за спвстяване на редсурси може да намерите тук: https://bit.ly/2KEoxbx
 20. Сподели еко съвет с приятел – Споделянето с приятели, те прави част от общността. Направи го, за един по-чист свят!