Знаете ли че, за изработката на една превръзка за еднократна употреба е необходима толкова пластмаса, колкото е нужна за изработката на 4бр. пластмасови торбички

Също така, тампони и различни видове превръзки заедно с опаковките им и апликаторите им генерират повече от 200 000 тона отпадъци годишно. Най-страшното е, че всички те съдържат пластмаса – всъщност превръзките са направени 90% от пластмаса!

Да не споменаваме химикалите, абсорбиращите елементи и парфюмът, вложени в продукта.

Според независими изследвания, назначени от неправителствени организации, в превръзките за еднократна употреба са открити веществата диоксин, канцерогени и други репродуктивни токсини. Тези вещества, дори и в малки количества могат да имат неблагоприятно влияние върху здравето на жената. Към този момент няма изследване, което да доказва, че женските хигиенни продукти са напълно безопасни за употреба без наличие на последствия.

Също така синтетичните и пластмасовите материи спират свободния поток на въздух, което води до запарване и възможно развитие на бактерии и микроорганизми.

Има решение

И то поне 2 решения, които са за многократна употреба – менструална чашка и превръзки за многократна употреба.

Превръзките за многократна употреба са изработени от няколко слоя абсорбиращ органичен памук, който е отглеждан без химикали и пестициди. Друга алтернатива са превръзки, които са изработени от бамбук + вложка от плат и памук. При правилна грижа, срокът на ползване на този тип превръзки е до 5 години, което въпреки по-високата цена в началото, спестява пари в дългосрочен план.

Друг заместващ продукт е менструалната чашка. Това е иновативен продукт за интимна хигиена и алтернатива на дамските тампони, която не съдържа химикали, латекс или ПВЦ. Има формата на малка камбанка, която не абсорбира менструалната кръв, а я събира. Произвежда се от мек, медицински материал, наречен термопластичен еластомер (TPE). Това е хипоалергенен материал, от който се произвеждат биберони и накрайници на бебешки бутилки. Фирмите, които предлагат такива продукти на българския пазар, са много, като този продукт вече лесно може да се намери и в големите вериги аптеки.

Менструация без отпадъци

Удобството, както и огромното количество боклук, които се спестяват в резултат от използването на един такъв продукт, е значително. Като всичко ново, началото може да ви се струва страшно и неудобно. Но с правилните стъпки и методи за използването на тези продукти, цикълът ви ще е по-приятен и най-важно, без отпадъци.

Ако решите да пробвате чашката, тук можете да намерите детайлни стъпки за безгрижна употреба на чашките.