Първото нещо, което прави впечатление, когато човек реши да следва философията на живот с нулев отпадък, е как да се справим с количеството боклук, който влиза в домакинството след едно ходене до магазина.

Разбира се, не винаги можем да предвидим и предотвратим излишното количество боклук, продукт от масовото производство. Понякога се крият неприятни изненади, като например наскоро си купих шоколадови бисквити с парченца шоколад в хартиена кутия и бях меко казано, неприятно изненадана да открия вътре, че всяка една от бисквитите беше опакована отделно в своя пластмасова опаковка. Разбира се това не ме обезкуражи, но напротив, започнах да се замислям какво купувам и дали наистина ми е нужно?

Да, налага се понякога да грабнем нещо набързо от близкия супермаркет, което не трябва и да ни кара да се чувстваме виновни. С добро планиране на пазаруването и придобиване на някои простички навици, можем да направим стъпка към по-умно пазаруване, с мисъл към повторно използване, рециклиране, отказване на опаковки за еднократна употреба, и като цяло намаляване на отпадъците.

Ето и няколко полезни съвети, които да имате предвид когато тръгнете на пазар:

  • Носете със себе си текстилна торбичка за пазар, кошница или пазарска количка

Понеже в началото може да е трудно да свикнете, сложете си по една малка платнена торбичка на няколко места – в колата, в раницата и в дамската си чанта. По този начин никога няма да я забравите.

  • Избирайте покупките си в големи разфасовки, с цел намаляване на общия

обем боклук

Когато е възможно, купувайте по-големи разфасовки, като за предпочитане е, самите продукти да не са индивидуално опаковани. Примерно, тоалетна хартия.

  • Купувайте продукти, които са опаковани в опаковки, които могат да се използват отново

Повечето от продуктите могат да се избират според това, дали материалът, в който се намират може да се използва отново или да се рециклира – например стъклени буркани, дървени опаковки, метални консерви и т.н. В идеалния случай повечето от тях могат да бъдат изхвърлени в цветните контейнери за разделно събиране.

  • Купувайте насипни стоки

Може да ви се струва малко вероятно, но думите на Беа Джонсън (създателката на философията за живот с Нулев Отпадък), “насипните храни са навсякъде, само трябва да ги потърсим”.  Малки квартални магазини, пазари и супермаркети предлагат различни видове насипни храни. Вашата задача е да ги потърсите и да си носите собствени съдове за насипните неща – празни кутии за яйца, кутийки за многократна употреба за насипни маслини, сирена и кашкавали, дори и месото. Носете си кесийки за сушени плодове и ядки. 

И най-важното, забравете за найлоновите торби и пликчета. Те са абсолютно ненужни.

Също така, можете да погледнете в сайта на СИПИ.еу – http://sipieu.com, където ще намерите карта на магазините в България, от където можете да си пазарите всякакви стоки във ваши торбички и съдове.

  • Грижовно избирайте местата, където пазарувате 

Обикновено на пазарите можете да откриете неопаковани плодове и зеленчуци, а и със сигурност те ще са по-свежи и качествени, отколкото в супермаркета до вас, където често стръка магданоз или салатата са увити в пластмасово фолио. По този начин също ще подкрепите по-малките магазинчета и български производители.

  • Планирайте предварително

Голямо количество от отпадъка често идва от излишни продукти. Доказано е, че когато пазаруваме гладни и неподготвени, купуваме по-големи количества храна и продукти, които иначе не бихме си купили. Предварителното планиране също помага да си носим правилните кутии и кесийки и да избегнем излишните опаковки.

Вие сте наход

Вярно е, че в наши дни животът с нулеви отпадъци не е най-лесен, но със сигурност е възнаграждаващ. Не забравяйте, че малките стъпки на всеки от нас имат голямо значение за природата и бъдещето на децата ни.

Правете каквото можете, мислете за изборите, които правите и не се отчайвайте!

Ако имате въпроси, пишете ни в коментарите. 🙂