На английски му казват shampoo bar, а на български има множество имена – шампоаново блокче, шампоаново барче, сапун за коса, твърд шампоан. Зад всички тези имена стои една проста концепция. След като душ гелът има твоя твърд аналог в лицето на сапуна, защо да няма и шампоан за коса в твърда форма? 

 Защо да избера твърд шампоан?

Едно блокче твърд шампоан замества средно 2 бутилки течен шампоан (250мл) и може да се използва около 2 месеца (разбира се, зависи много от дължината на косата). Това означава, че при смяна на течния шампоан с твърд, ще спестите на планетата поне 1 пластмасова опаковка на месец или 12 за година.

Пластмасата може да се рециклира един или два пъти, като в процеса на преработка нейното качество намалява. След това пластмасовите изделия отиват на сметището и се разлагат в продължение на стотици години. За да бъде рециклирано едно шише от шампоан, например, то трябва да бъде измито и занесено до контейнерите за рециклиране, транспортирано в завод за преработка и след това рециклирано. Много често, обаче тези опаковки се оказват в общия боклук.

За разлика от течните шампоани, твърдите се предлагат на пазара без опаковка или в хартиена/картонена такава. Тя може да бъде рециклирана или компостирана и няма да остане на Земята за следващите поколения. (*малко изключение правят някои марки твърди шампоани в найлонова опаковка, но дори и тогава използваното количеството пластмаса е в пъти по-малко от изразходваната за направата на две шишета за течен шампоан). Повечето производители на твърди шампоани използват предимно естествени съставки, които са нежни към скалпа и косата.  

Твърдите шампоани имат и друг позитивен ефект за природата – избирайки ги спестяваме емисии от транспортиране. Блокчето шампоан е много леко и компактно –  около 20 пъти по-леко от течната му алтернатива. Съответно транспортирането му  създава по-малко въглеродни емисии.

 Личен опит

Аз самата започнах да използвам твърд шампоан преди близо две години и както всяка друга промяна в навиците, и тази изискваше време и напасване. Първият месец и половина спазвах инструкциите от магазина, според които първо се сапунисват ръцете и след това се втрива шампоанът в косата. Но тя така и не пожела да свикне на този начин на миене. Реших да втрия барчето шампоан директно в косата, въпреки че така се използва повече материал, но това беше единственият работещ начин. Оттогава не съм имала проблеми. През два месеца сменям шампоана, като използвам с различни съставки и всичките са чудесни.

 Как да намеря своя шампоан?

Разбира се, моят опит не е универсален и както при намирането на течен шампоан, така и при търсенето на твърд такъв може да се наложи да опитате няколко различни, преди да намерите „своя“. Ако косата ви е по-капризна и имате повече изисквания, в магазините на Lush могат да ви помогнат. От Живица ще ви посъветват за най- подходящия продукт от тяхната гама за вашата коса.

На пазара има и български производители – Морава, Soap Factory , NaNa Green Home и Odonata Cosmetics, които компенсират разнообразие с много добри отзиви от хората, които ги ползват.

Но ако за Вас е удобно да пазарувате физически, може да проверите в близката аптека или дрогерия. Във веригата DM има около 5 различни вида твърд шампоан и макар да не съм използвала нито един от тях все още, това е един много достъпен вариант за всички, които не посещават често специализираните магазини.

Направи си сам шампоан за коса

Ако все пак разбирате идеята и ползите, но просто твърдият шампоан не е за вас, имаме друго zero waste предложение за шампоан! Рецептата е тествана от нашия екип:

Ще ви трябват:

¼ ч.ч. дестилирана вода;

¼ ч.ч. кастилски сапун;

½ ч.л. масло от жожоба;

½ с.л. масло по избор;

Смесете всички продукти добре и съхранявайте в стъклена бутилка.

И не забравяйте, има безкрайно много начини да живееш с по-малко отпадъци, стига да имаш желание.

Автор: Ралица Димитрова, Нулев отпадък „България “