Възрастните прекарват по-голямата част от времето си на работа, а децата в училище. И на двете места ежедневно се генерират множество отпадъци – предимно хартия и пластмаса. Тук сме събрали най-честите случай и предложения как да ги минимализираме:

 1. Използвай вещи от предходната година – Всяко ново начало ни подтиква и към нови покупки. Започваме с принципа „използвай отново“, който е валиден и за учениците при всяко начало на учебната година. Защо да купуваш нова раница, ако старата е запазена? Спокойно може да използваш всички стари вещи от предходната учебна година, които вършат работа.
 2. Не купувай излишно – Много родители държат да облекат детето си от горе до долу за новата учебна година. Ако това не се налага, няма нужда да се купуват излишни дрехи. По-добре е да инвестираш в нещо качествено, като хубави обувки или яке, които детето ще носи по-дълго. Също дрехите на по-големите, могат да се даряват на по-малките.
 3. Вземи учебници от по-горен курс – Не е задължително да купуваш цял комплект нови пособия. Ако учебните тетрадки и помагала, не могат да се използват повторно, то учебниците могат. Много ученици взимат учебници от свои по-големи познати, които вече не ги използват. На същия принцип може да насърчиш детето си да разменя книги със своите съученици.
 4. Подвържи учебниците със стара хартия – Всяка година купуваш подвързии за учебниците и тетрадките? Но защо да използваш пластмасови или гумени такива, които не се рециклират? Лесно може да превърнеш старата хартия от календар или друга опаковъчна хартия в подвързия. Така детето може да прояви и творчество като надпише или нарисува нещо. Също така тетрадките могат да бъдат надписани директно без да се използват етикети или стикери с лепило, който не позволяват хартията да се рециклира.
 5. Пътувай споделено до работа/училище – Ако намалиш пътуването с кола, въздухът в града ще е по-чист. Затова до работа/ училище използвай градския транспорт.  Вече има и нова линия на метрото, която свързва повече квартали с центъра. Ако все пак използваш кола, може да се комбинираш с колеги или един родител да кара няколко деца до училище.  Ако разстоянието не е голямо извърви го пеша или се придвижи с колело.
 6. Използвай бутилка за многократна употреба – Както сме казвали преди, стъклото може да се рециклира много пъти. Стъклена бутилка с вода от вкъщи или такава за многократна употреба може да замени купуване на вода в пластмасова бутилка. Ако създадеш навик на детето още от малко да носи вода в училище, то ще бъде и разумен възрастен, който се грижи за природата и околните.
 7. Вземи си порцеланова чаша за кафе – Ако всеки ден у дома пиеш по едно кафе или чай в пластмасова чаша, това са 365 чаши годишно. Ако добавиш и тези в офиса, цифрата се увеличава. Но ако си вземеш порцеланова чаша, вместо еднократните, това количество пластмаса ще бъде спестено на природата. Интересна идея за офиса са и вафлените чаши, които след това да изядете с колегите.
 8. Носи храна от вкъщи в училище – Според европейско проучване разхищението на храна в домакинствата е най-голямо – малко повече от половината годна за консумация храна. Официално се смята, че само в България се изхвърлят около 670 хиляди тона храна всяка година. Въпреки, че институциите са тези, които да изчислят колко трябва да се произвежда и внася като количество за домакинствата, всеки от нас може да направи собствено планиране на ресурсите си. Например, ако ти остане храна от вечеря, може да я вземеш на другия ден за обяд в офиса. Или да планираш през седмицата храненията на детето и да купиш само необходимите продукти. В училище обикновено има много не толкова здравословни изкушения, затова сандвич, соленки, курабийки или плод за детето. Увий го във восъчна кърпа за съхранение или постави в кутия за многократна употреба.
 9. Използвай светлата част на деня – Естествената светлина е препоръчителна за работа, когато пишеш, четеш или работиш на електронно устройство. Този навик освен полезен за вашето здраве е и от ползва за околната среда. Ако използваш светлата част на деня за работа, ще спестиш електричество на твоето домакинство. Не забравяй също да гасиш осветлението при излизане от стаята. Това са малки стъпки по пътя към живот с по-малко отпадъци, които по-скоро целят да възпитават и създават навик.
 10. Направи си компостер  в класната стая – Компостирането може да е като детска игра. Този процес означава да преобразиш хранителните си отпадъци в тор като ги поставим в съд при определени условия. Защо това да не в възможно и в класната стая? Децата в училище често генерират много биологични отпадъци от плодовете, който техните родители им слагат за закуска. Тези отпадъци могат да се превърнат в тор, а след това да подхранят цветята в класната стая. За да направиш компостер е нужна саксия, кошче или друг съд. На дъното се поставя малко пръст и постепенно се изхвърлят отпадъците – обелки от плодове и зеленчуци, малки късчета хартия, растения и др. Това начинание ще бъде любопитно за децата, отделяйки по няколко минути на ден, те ще се научат да пазят природата. Тук може да видиш подробно описание на процеса: https://bit.ly/3dd36fv
 11. Рециклирай в класната стая – Във все повече училища има контейнери за разделно събиране. Това е чудесно, защото така децата от малки се учат как да рециклират и да изхвърлят отпадъците на правилното място. Разделното събиране за децата може да е интересно и забавно като игра. Припомняме и какви отпадъци да изхвърляте разделно: https://www.ecopack.bg/bg/za-grajdani/zashto-i-kak-da-sybirame-razdelno
 12. Избягвай излишното разпечатване – Знаеш ли, че всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета, а 1 килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода? За тези цифри може да се сетиш следващия път, когато трябва да принтираш документи в офиса. Задай си въпроса не мога ли да ги изпратя по имейл или да ги разпечатам двустранно. Ако все пак се наложи да принтираш нещо, опитай се след това да го рециклираш.
 13. Изпращай документи по имейл – В нашето дигитално време изпращането на документи се случва с един клик. Лесно, бързо и удобно може да комуникираме, без дори да използваме хартия. Често в офиса се налага да изпращаш и документи по куриер. За да щадиш природата от замърсяване, по-добрият вариант е да прибягваш до тези услуги само в краен случай.
 14. Избягвай поръчването на храна в офиса – Когато поръчаш храна за вкъщи или офиса с нея идват и купчина опаковки – картонени или пластмасови кутии, пликчета, салфетки. Вместо това може да приготвиш нещо, което да вземеш в кутия за многократна употреба или да излезеш на обяд с колегите. Ако все пак ти се наложи извънредно, не забравяй да рециклираш отпадъците.
 15. Направи си кафе у дома – Колко кафета на ден пиеш? Ако си ги взимаш в пластмасова чашка, изчисли колко пластмаса изразходвате годишно? Не е ли по-добре за теб и за природата да си направиш кафе у дома в порцеланова чаша или да го вземеш в термос за многократна употреба в офиса. Така и вкусът на кафето е по-хубав, нали?
 16. Използвай диспенсър за вода – В ежедневието си постоянно използваме пластмасови бутилки. За да намалиш тази тенденция може поне на работа да използваш вода от диспенсър. В много офиси те дори са свързани с водопровода и предлагат топла и студена вода за служителите.
  Статистиката показва, че един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години. Затова рециклирай бутилките, когато извънредно се налага да ги използваш.
 17. Подсуши ръцете си с една салфетка – Вкъщи, на работа или в свободното си време, постоянно сме изкушени да подсушим ръцете си с хартиена салфетка. Но употребата на хартия в световен мащаб се увеличава ежедневно, което води до обезлесяване. Можеш да намалиш тази тенденция с един много лесен навик, като използваш по ЕДНА хартиена салфетка за избърсване на ръце. Когато пътуваш с кола или си у дома или в офиса, използвай хавлиена кърпа.
 18. Празнувай #zerowaste рожден ден – Когато празнуваш рожден ден в офиса, остават купища опаковки.  Често, за да почерпиш колегите носиш бонбони в картонени кутии и сокове или други напитки в пластмасови бутилки. Вместо това може да се опиташ поне веднъж да направиш рождения си ден #zerowaste. Това означава да не използваш пластмасови прибори и чашки, да вземеш насипни сладки или да приготвиш нещо у дома. Същото важи и за децата в училище и детските градини.
 19. Използвай рециклируеми офис консумативи – В офиса можеш да бъдеш #zerowaste като избереш рециклируеми офис консумативи. На пазара има такава хартия, тефтери, моливи и биоразградими химикалки. Те са по-добър вариант от пластмасовите. Често хората избират и стари мебели или работещи машини, когато оборудват офис пространство.
 20. Следвай добрия пример – Много компании вече спазват основните правила на живота с нулев отпадък и това е чудесно! Ако мислиш, че компанията, в която работиш не се справя добре, пиши ни. Ще помогнем със съвети или дори обучение.